Wist je dat gebrek aan zingeving in je werk één van de risicofactoren is voor Burnout? Twijfel je of dat voor jou ook geldt? Een loopbaanconsult helpt je te bepalen waar je nu staat en waar je heen wilt.

Zingeving in je werk

Zingeving in je werk

Bijna onvoorstelbaar in deze zonovergoten tijden. Maar toch noemt acht op elke honderd werknemers zijn of haar eigen werk zinloos. Nog eens 17 van de honderd betwijfelen of hun werk enig nut heeft. Zo bleek dit voorjaar uit wereldwijd onderzoek van de Erasmus Universiteit en de Universiteit Leiden. Gelukkig voelen de meeste Nederlanders zich wel gelukkig op het werk. Hoewel… Maar wat is dat eigenlijk, werkgeluk?

Robert Dur van de Erasmus Universiteit, een van de onderzoekers, is verbaasd over de uitkomsten van zijn onderzoek. Hij vindt het percentage dat zijn werk ‘zinloos’ noemt hoger dan verwacht. Ook twijfelt hij aan de kwaliteit van het management in organisaties met veel zinloze mensen. “Managers zien niet dat sommige banen zinloos zijn geworden.”

Dat kost motivatie en werkgeluk

Gelukkig vinden niet alle werknemers hun werk even zinloos. In Polen, Israël en India ervaart een veel groter deel van de mensen hun werk als nutteloos dan in Noorwegen, Zwitserland en Mexico. Brandweermensen vinden hun werk het meest zinvol, kunstenaars en pr-functionarissen moeten het verst zoeken naar de zin van hun eigen bezigheden. Als mensen hun werk niet zinvol vinden, leidt dit tot een lagere productiviteit, denken Dur en zijn collega-onderzoekers. En dat zou goed kunnen, want motivatie en werkgeluk zijn ver te zoeken bij mensen die hun werk zinloos vinden.

Millennials mopperen?

Opvallend: Het meest ontevreden zijn de millenials. Zij zijn de afgelopen twee jaar een stuk minder tevreden zijn geworden over hun werk. Ze zijn zelfs de minst gelukkige werknemers van Europa, bleek uit onderzoek van Monsterboard in juni. Zei in 2016 nog 71 procent blij te zijn met zijn baan, in 2018 is dit 67 procent.

Generatie Z steekt de vlag uit

Nog opvallender: de jongste generatie op de arbeidsmarkt (18-24 jaar) is juist het meest tevreden met het werk. Driekwart (77%) van de Generatie Z zegt gelukkig te zijn met de huidige werkplek. Ruim de helft van alle Europeanen geeft aan dat meer salaris hun werktevredenheid aanzienlijk zou verhogen. Meer respect en erkenning voor successen, en het vergroten van de werk-privébalans zouden het werkgeluk vergroten.

Het echte werkgeluk…

Bekijken we het over alle werkende Nederlanders dan noemt acht van elke tien zichzelf gelukkig wel gelukkig op, en met het werk. Werk hebben, en goed verdienen zijn twee van de drie oorzaken, blijkt uit een onderzoek van het CBS. Maar word je daar nu echt gelukkig van? Echt werkgeluk is gericht op telkens meer en betere betekenis toevoegen. Aan je eigen (professionele) leven, en aan dat van anderen. Werkgeluk betekent: werk doen dat het beste bij je past. Zo word je steeds beter in dat werk, en dat geeft echt werkgeluk.

bron